Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - «Πέντε κείμενα μετά μουσικής» (Γιώργος Κοζίας)


Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Γαβριηλίδης» το βιβλίο CD του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Πέντε κείμενα μετά μουσικής». Το CD περιέχει την εργασία του συνθέτη που βασίζεται στην ποίηση του πατρινού ποιητή Γιώργου Κοζία. Πρόκειται για τα έργα «Η γη τσακισμένο καράβι» για φωνή και πιάνο καθώς και το «Ενας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες» για φλάουτο και αφηγητή. Πρόκειται για έργα που κινούνται στο χώρο της λόγιας μουσικής, όπως αναφέρει ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης στο εκτενές κείμενο που συνοδεύει την έκδοση.

«Η γη τσακισμένο καράβι» κατά τον Θάνο Μικρούτσικο είναι ένα απελευθερωμένο έργο έξω από όλων των ειδών τις συμβάσεις. Είναι ένα αντισυμβατικό έργο που κινείται σε πολλούς μουσικούς χώρους ξεφεύγοντας από την τυπική φόρμα του κλασικού τραγουδιού.
Η παρεμβολή στίχων του ιδιοφυούς Ουίλιαμ Μπλέικ βοήθησε στην απελευθέρωση από την τυπικότητα της κλασικής φόρμας. Ρομαντικός και καταραμένος ποιητής ο Μπλέικ, υπερρεαλιστής ο Κοζίας και όμως στο έργο όλα ρέουν ομαλά. Γιατί και οι δυο κυνηγάνε και βρίσκουν την ουσία των πραγμάτων κι έτσι υπάρχει από αυτή την άποψη αδιαμφισβήτητη συγγένεια.

Λέει ο Κοζίας «Στρατιώτης Φρειδερίκος Ιωάννης Φραγκίσκος Βόυτσεκ, τυφεκιοφόρος. Πυροβολεί τον Γαλαξία». Aπαντάει ο Μπλέικ «Αν διώξετε την μαύρη εκκλησία, αν διώξετε του γάμου την κηδεία, αν διώξετε του αίματος τη φάρα θα ΄χετε διώξει την παλιά κατάρα».
Συμμετέχουν η σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο.

Το άλλο έργο «Ενας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες» πάλι σε ποίηση Γιώργου Κοζία, στο φλάουτο η σπουδαία Πολωνέζα Ιβόνα Γκλίνκα και αφηγητής ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Το βιβλίο περιέχει πέντε κείμενα του Θάνου Μικρούτσικου. Το βιβλίο CD (68 σελίδες) κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία (Εκδόσεις «Γαβριηλίδης», Αγ. Ειρήνης 17, τηλ. 210.3228.839).

Δεν υπάρχουν σχόλια: