Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στο φως ανέκδοτη φωτογραφία-ντοκουμέντο του Χοσέ Μαρτί, 118 χρόνια μετά το θάνατό του

Ο Χοσέ Μαρτί 42 ετών

Στις 19 Μαΐου συμπληρώνονται 118 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή και Εθνικού Ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί. Ο "Απόστολος" της κουβανικής ανεξαρτησίας έχασε τη ζωή του στην αρχή του Δευτέρου Πολέμου Ανεξαρτησίας (1895 - 1898), σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο εθνικής κληρονομιάς στο Δημοτικό Μουσείο της Γουαναμπακόα, στα εγκαίνια της σύγχρονης αίθουσας ψηφιοποίησης από τον Υπουργό Πολιτισμού Ραφαέλ Μπερνάλ. Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας πρόκειται να μεταφερθούν σε σύγχρονα φορμάτ τα πάνω από 10.000 οπτικά ντοκουμέντα που διαθέτει το πολιτιστικό αυτό ίδρυμα της Αβάνας.

Πρόκειται για μια ανέκδοτη φωτογραφία του Χοσέ Μαρτί, ενός πορτρέτου που τον απεικονίζει όρθιο με το χαρακτηριστικό του μαύρο σακάκι, το οποίο αποτελεί το πρώτο ντοκουμέντο που έχει ψηφιοποιηθεί από τα αρχεία του μουσείου.


Η φωτογραφία, σε καλή κατάσταση παρά την κάποια αλλοίωση λόγω της υγρασίας και της βιολογικής φθοράς, έχει στην πίσω πλευρά της μερικές χειρόγραφες γραμμές και την υπογραφή της Λεονόρ Πέρες με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου που λένε: "Μαρία Λουίσα, αυτό είναι ένα πορτρέτο του ξαδέλφου σου Πέπε 42 χρόνων, λίγους μήνες πριν χάσει τη ζωή του θύμα του πεπρωμένου του. Πρόσεχε το, φύλαξε το με τη στοργή που αυτός είχε για όλους εσάς. Η θεία σου Λεονόρ, Αβάνα 26 Σεπτεμβρίου".



Αν λάβουμε υπόψη ότι το φωτογραφικό χαρτί έχει τυπωμένο στην πίσω όψη του "Ramón Corral Fotograf, O’Really 66 Altos Habana", μπορούμε να συνάγουμε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε σ' αυτή την πόλη μεταξύ της 28ης Ιανουαρίου 1895 - ημερομηνία που ο Μαρτί συμπλήρωσε τα 42 του χρόνια - και της 19ης Μαΐου του ίδιου χρόνου, όταν έπεσε στη μάχη του Ντος Ρίος απέναντι στον ισπανικό αποικιακό στρατό. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του "Αποστόλου", και ως εκ τούτου ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.



Πηγή: Cubadebate

Δεν υπάρχουν σχόλια: