Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Η λογοτεχνία είναι μια σοβαρή υπόθεση για μια χώρα. Είναι, πρώτα απ’ όλα, το πρόσωπό της.»


«…δεν είχε τα στοιχεία μιας ψυχρής βιβλιοπαρουσίασης
αλλά της εγκάρδιας συνεύρεσης μεταξύ φίλων…»

Θα κάνουμε μια παρέκκλιση. (Και) το σημερινό θέμα της στηθάγχης αφορά φυσικά την ποίηση, απλά η προσέγγισή μας αυτή τη φορά θα είναι «διαφορετική».

"To λαμπερό φως που έπεφτε επιβλητικά πάνω στα λευκά μάρμαρα στο Μουσείο της Ακρόπολης άφηνε το δικό του «αποτύπωμα» -σάμπως να συνωμοτούσε ιδανικά με τον τίτλο του βιβλίου που παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωί, στον ίδιο χώρο. Σίγουρα το «Αποτύπωμα» του Χρήστου Παναγιωτόπουλου δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο τρόπο για να αποκαλυφθεί σε μια εκδήλωση που δεν είχε τα στοιχεία μιας ψυχρής βιβλιοπαρουσίασης αλλά της εγκάρδιας συνεύρεσης μεταξύ φίλων."

Ήταν η εισαγωγή του ρεπορτάζ της κ. Τίνας Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα) για την παρουσίαση ποιητικής συλλογής του κ. Χ. Παναγιωτόπουλου.

Οι «φίλοι» που «συνευρέθηκαν» κάτω από το φως του φεγγαριού δίπλα στα λευκά μάρμαρα, ήταν (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας) οι: Αντώνης Σαμαράς (ο πρωθυπουργός), Ευάγγελος Βενιζέλος (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Ηλίας Λιβάνης (ο εκδότης), Όλγα Κεφαλογιάννη (η υπουργός Τουρισμού), Σίμος Κεδίκογλου (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), Μάνος Ελευθερίου, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου,  Παύλος Τσίμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Έλενα Ακρίτα, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Νταλάρας, Άννα Νταλάρα, ενώ, όπως διακρίναμε στην παραπάνω φωτογραφία ήταν εκεί και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ζέττα Μακρή.

Αν μας ρωτήσετε για το «μέγεθος» του ποιητή και την «βαρύτητα» του έργου του, θα σας απογοητεύσουμε με την άγνοιά μας. Μπορούμε όμως να σας ενημερώσουμε  (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) πως ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ίσως ο πιο «επιτυχημένος» διευθυντής ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού MEGA, και να σας διαβεβαιώσουμε (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) πως σε αυτόν τον τομέα έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό «έργο». Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνουν και οι πιο «υψηλές» από τις παρουσίες στην εκδήλωση (οι πραγματικοί «φίλοι» ξέρουν να ανταποδίδουν τη «φιλία» στους «φίλους» τους). Θα κλείσουμε με τρεις επισημάνσεις:

Υποθέτουμε πως ο συναισθηματικός κόσμος της δημοσιογράφου φτερούγισε δυνατά μπροστά στο μεγαλείο του έργου του ποιητή. Δεν εξηγείται διαφορετικά το: «…σε μια εκδήλωση που δεν είχε τα στοιχεία μιας ψυχρής βιβλιοπαρουσίασης αλλά της εγκάρδιας συνεύρεσης μεταξύ φίλων…».

Παρατηρώντας καλά τη φωτογραφία διαπιστώνουμε πως καμιά «εγκαρδιότητα» δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια των ομιλιών… Οι εκφράσεις όλων, μα ΟΛΩΝ είναι χαρακτηριστικές για την «εγκαρδιότητα»,  την επαφή τους με το χώρο της εκδήλωσης,  αλλά και για την σχέση τους με την ποίηση. Ίσως, στη συνέχεια, μπροστά στο φορτωμένο μπουφέ, να βρήκε πιο πρόσφορο έδαφος για να εκφραστεί -τουλάχιστον- η «εγκαρδιότητα».

Η φράση που χρησιμοποιήσαμε για τίτλο της ανάρτησης είναι του Γάλλου κομμουνιστή συγγραφέα και ποιητή Λουίς Αραγκόν. Δεν γνωρίζουμε αν ο ίδιος είχε… τόσο «υψηλούς» φίλους, η φράση του πάντως καθρεφτίζει την ωμή πραγματικότητα που στέκει αμείλικτη, μπροστά στους θεατές τέτοιων «παραστάσεων» και τους προκαλεί να «σχηματίσουν» το δικό τους «αποτύπωμα»…

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013.

1 σχόλιο:

Μαριλένα είπε...

δεν γνώριζα καν τον "ποιητή" ή το έργο του. μόλις διάβασα πως θα τον μελοποιήσει ο Μικρούτσικος.
όμως γράφω, γιατί μου θύμισες μια έξοχη δουλειά του Ζαν Φερά πάνω σε ποίηση Αραγκόν.
-τυχερή είμαι, αν κι έχουν περάσει δεκαετίες, τη βρήκα ξανά κι έτσι μπορώ και την ακούω σήμερα.